Van Dam maakt ‘Bodemkaart van Nederland’ vrij beschikbaar
Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) maakt de 'Bodemkaart van Nederland' - een omvangrijke database over de Nederlandse bodem - vrij toegankelijk voor iedereen. Dit schrijft de bewindspersoon vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De Bodemkaart van Nederland biedt een schat aan gedetailleerde informatie over de Nederlandse bodem. Boeren en natuurbeheerders kunnen de informatie gebruiken voor gerichte bodemverbetering of bij de keuze voor gewassen die passen bij de aard van de grond. De bodemkaarten worden als open-data online aangeboden zodat iedereen online kan zien hoe de bodem is opgebouwd.
Precisielandbouw
Het ministerie van Economische Zaken heeft in de loop der jaren een omvangrijke collectie van bodemgegevens en hoogwaardige bodemkaarten opgebouwd. Die gegevens dienen als fundament voor beleid, zoals duurzaam bodembeheer, beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen, mestbeleid, natuurontwikkeling en klimaatbeleid. Maar de bodemgegevens zijn ook nuttig voor allerlei andere toepassingen, zoals (precisie)landbouw, waterbeheer, ruimtelijke ordening en landschapsarchitectuur. Tot nu toe waren deze bodemgegevens niet vrij toegankelijk voor het publiek. Hierin komt verandering. Vanaf juli dit jaar wordt de ‘Bodemkaart van Nederland’ beschikbaar gesteld als open data, toegankelijk voor iedereen. De bodemkaart is een digitale kaart van de opbouw en samenstelling van de bodem van Nederland.
Meer dan 300 typeringen van de bodem
De gegevens in de Bodemkaart van Nederland zijn door Wageningen Environmental Research zorgvuldig verzameld door in heel Nederland tot een diepte van 1,5 meter te boren en monsters van de bodem te nemen. Die monsters zijn vervolgens onderzocht in een laboratorium, waarna de precieze opbouw en samenstelling van de grond in kaart is gebracht. Door heel Nederland zijn inmiddels zo’n 340.000 boringen in de bodem gedaan. De Bodemkaart van Nederland bevat meer dan 300 typeringen van de bodem, zoals klei, veen, zand en löss, chemische beschrijvingen zoals zuurgraad en kalkgehalte en het organische stofgehalte.
Door toepassing van nieuwe technieken - zoals gebruik van satellietdata - wordt de kwaliteit van de kaart steeds verder verbeterd en wordt steeds meer detail toegevoegd. De bodemkaart wordt vanaf juli gepubliceerd op de Publieke Dienstverlening op de Kaart of www.pdok.nl, de geodatavoorziening van de Rijksoverheid. Later dit jaar worden ook de meetgegevens van de 340.000 monsters gepubliceerd.